Alles over natuurlijke zwembaden

1.Een zwemvijver, een natuurlijk zwembad, of een traditioneel buitenzwembad?

Een traditioneel buitenzwembad en een zwemvijver zijn tegenovergestelde concepten. Een natuurlijk zwembad combineert het beste van deze twee werelden. 

Traditioneel buitenzwembad

Een zwembad speelt meestal de hoofdrol in de tuin. Het is een regelrechte eyecatcher, gebaseerd op een betonconstructie die met een pvc-folie of mozaïekbetegeling bekleed wordt en omkaderd is met een boordsteen. Traditionele zwembaden hebben vaak een strak design waarbij men hoofdzakelijk voor lichte tinten (wit, lichtblauw, beige...) opteert. Het water wordt gezuiverd met een filter. Daarnaast worden vaak extra chloortabletten toegevoegd.

Zwemvijver

Een zwemvijver moet vooral 'opgaan in de omgeving'. De vormen zijn willekeurig en bij een geslaagd ontwerp lijkt het soms wel alsof de natuur zelf er inspraak in had. Een boordafwerking kan, maar is geen absolute must. Integendeel, net de afwezigheid ervan zorgt voor een perfecte samensmelting van de natuurlijke begroeiing en de vijver. De kleuren leunen dicht aan bij de tinten van de tuin zelf. Er zijn twee hoofdgedeeltes: het filtergedeelte en het zwemgedeelte. Het eerste kan zowel dicht bij het zwemgedeelte zelf gebouwd worden of op afstand, of er zelfs in geïntegreerd worden. Moerasplanten op een bed van lavasteen/substraat zorgen voor een natuurlijke en biologische zuivering.

Natuurlijk zwembad

Het natuurlijk zwembad is een revolutionair concept dat de voordelen van een traditioneel buitenzwembad en een zwemvijver verenigt. Net als bij de traditionele zwemvijver wordt vooral het natuurlijk aspect benadrukt en is er een filter- en zwemgedeelte voorzien. Vernieuwend aan deze formule zijn de strakkere vormen die men normaal gezien bij een zwembad terugvindt. Er worden een betonnen kuip, boordstenen en indien gewenst tegelbekleding voorzien. Het natuurlijk zwembad heeft een feeërieke charme. Door de verlichting, de planten en de aangename temperatuur wordt het zwemgebeuren echt een unieke ervaring. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over de zuiverheid van het water: dat is even helder als bij een traditioneel zwembad en bezit de kwaliteit van gewoon drinkbaar water. NATURAL POOLS wordt binnen deze discipline beschouwd als de absolute specialist.

 

2.Kan een bestaand buitenzwembad omgebouwd worden tot een natuurlijk zwembad?

Op deze vraag kunnen wij volmondig ‘ja’ antwoorden!

Bij het ombouwen wordt de bestaande technische installatie gebruikt, maar moet wel een extra filtergedeelte aangesloten worden.

Aarzel niet om ons hierover te contacteren, we verstrekken u graag advies betreffende de mogelijkheden die van toepassing zijn op uw specifiek project. 

 

3.Is een natuurlijk zwembad duurder dan een traditioneel zwembad?

Neen, het tegendeel is waar! 

Vergelijkende prijsstudies leverden de volgende resultaten op: 

- In het algemeen kan aangenomen worden dat de aanleg van een zwemvijver sowieso goedkoper is dan de aanleg van een traditioneel zwembad.

- Hoewel een natuurlijk zwembad de 'full option' versie is van een zwemvijver, liggen de kosten voor de aanleg ervan nog steeds beduidend lager dan die van een traditioneel zwembad. 

De constructie van een natuurlijk zwembad is te vergelijken met die van een zwemvijver. Het is vooral de keuze van de materialen voor de afwerking die het totale kostenplaatje zal bepalen. Hiermee denken we dan vooral aan het type boordstenen, de extra beplanting, de verlichting, speciale verwarmingselementen, enz. 

U hoeft echter niet meteen te vrezen dat die extra investeringen de prijs drastisch zal opdrijven. NATURAL POOLS adviseert u betreffende materialen die qua design en kwaliteit tot het topassortiment behoren terwijl ze uiterst scherp geprijsd zijn.

 

4.Hoeveel maanden per jaar kan ik genieten van mijn natuurlijk zwembad?

Een natuurlijk zwembad, dat is het hele jaar rond genieten.

Voor de aanleg van een zwemvijver gebruikt men zwarte folie die bij zonlicht warmte afgeeft aan het water. Tijdens de zomer kan de watertemperatuur gemakkelijk oplopen tot 25 à 27 graden. De moerasplanten die gebruikt worden in het filtergedeelte komen ook in de natuur steeds voor in ondiep water, waar de temperatuur hoog kan oplopen. 

Bij de aanleg van een natuurlijk zwembad gaan we nog een stap verder door het inbouwen van een verwarmingssyteem. Dit geeft u heel het jaar door de gewenste temperatuur, zodat u eender wanneer van uw zwemgebeuren kunt genieten. 

5.Wat bepaalt de levensduur van een natuurlijk zwembad?

Dit hangt af van verschillende factoren. Als u vertrekt van een gedegen basis waarbij u voor kwaliteit kiest, het project laat uitvoeren door vakmensen en nadien instaat voor een regelmatig onderhoud, hoeft u zich nergens zorgen om te maken. Uw zwemvijver zal u dan wellicht zelfs overleven!?

Dit zijn de voornaamste factoren die een invloed hebben op de duurzaamheid van uw project: 

Het type van de constructie

Gerangschikt volgens duurzaamheid:

1. Beton               

2. Hout

3. Polyester

3. Constructieloos.

De folie

Fabrikanten geven gemiddeld 10 jaar garantie op de folie. Bij normaal gebruik loopt de folie echter zelden schade op.

De vakbekwaamheid van de plaatsers

De aanleg van uw natuurlijk zwembad dient volgens de regels van de kunst uitgevoerd te worden. Het lassen van de naden is hier een goed voorbeeld van. Het is een technisch aspect dat veel invloed heeft op de uiteindelijke duurzaamheid van uw project. 

 

6.Vraagt een natuurlijk zwembad veel onderhoud?

U zult versteld staan van het gemak waarmee u uw natuurlijk zwembad kunt onderhouden! 

Onderhoud van het zwemgedeelte

Een kleine moeite die een wereld van verschil zal uitmaken voor de levensduur van uw natuurlijk zwembad, is het regelmatig verwijderen van bladeren en vuildeeltjes met een schepnetje. Als dit niet gebeurt zullen ze naar de bodem zakken waarbij het natuurlijk ontbindingsproces in werking treedt en stoffen vrijkomen die algengroei bevorderen. Indien u geen tijd of zin hebt om dit werkje uit te voeren, kunt u de aanschaf van een  automatische robot overwegen die de bodem afspeurt en het vuil verwijdert.

Onderhoud van het filtergedeelte

De planten die zich in het filtergedeelte bevinden moeten jaarlijks - tijdens de herfstperiode - gesnoeid worden. Ook hier dienen vuil en losse bladeren regelmatig verwijderd te worden. 

 

7.Wat met de kwaliteit van het water?

Bij goed onderhouden natuurlijke zwembaden is het water in principe drinkbaar.

Mits een goede installatie en een regelmatig onderhoud - waarbij dode bladeren en vuil verwijderd worden met een netje - kan het water kristalhelder zijn en blijven. 

Het water waarmee het zwembad gevuld is speelt eveneens een grote rol. Natuurlijke zwembaden die met leidingwater gevuld werden geven de beste garantie voor een toekomstig stabiel biologisch evenwicht en blijvend helder water. Regenwater of grondwater bevatten soms stoffen die een negatieve invloed hebben op de zuiverheid.

 

8.Heb ik een vergunning nodig?

Of u al dan niet een vergunning nodig hebt, hangt af van de omvang van uw project.

a. Minder dan 80 m2

U moet geen aanvraag doen voor de plaatsing, u hebt geen vergunning nodig.

b. Vanaf 80 m2

Hiervoor dient u een aanvraag in via een " eenvoudige vergunning" of via een bouwvergunning.

Meer info: www.ruimtelijkeordening.be

 

9.Hoe gaat NATURAL POOLS tewerk?

Een natuurlijk zwembad laten aanleggen in de tuin van uw bestaande woning of nieuwbouw moet vooral iets zijn om naar uit te kijken, niet iets om tegenop te zien. Dat weten wij bij NATURAL POOLS maar al te goed. Net daarom bieden wij u een totaalformule aan waarbij u zich nergens zorgen hoeft om te maken. 

We komen uiteraard eerst bij u ter plaatse, waarbij we vooral naar uw wensen luisteren en advies verstrekken. Na de goedkeuring van ons ontwerp en de overeenkomstige offerte, gaan wij in grote lijnen als volgt tewerk: 

Tijdens de eerste fase worden de graafwerken uitgevoerd. Voor de realisatie van een natuurlijk zwembad worden betonnen prefab-elementen geplaatst, die verankerd worden in de vloerplaat. Na het aanbrengen van alle leidingen wordt de folie geplaatst. Daarna volgt de technische installatie, met de voorziening van de verlichtingspunten en eventueel een verwarmingselement. Dan wordt het filtergedeelte met substraat gevuld. Eens deze fase achter de rug is, kan het natuurlijk zwembad gevuld worden met water. Nu kunnen indien gewenst ook planten aangebracht worden en kan de boordsteen geplaatst worden. Uw natuurlijk zwembad is klaar voor gebruik.

 

10.Kan ik zelf mijn zwemvijver of natuurlijk zwembad aanleggen?

Natuurlijk! 

Let wel: de aanleg van een natuurlijk zwembad is in eerste instantie een taak voor gespecialiseerde vakmannen. Wie een duurzame oplossing wil, met een correcte afwerking en voorzien van een stabiel biologisch evenwicht, dient zich bewust te zijn van alle aspecten die op deze vlakken problemen kunnen veroorzaken.

Maar ook voor de gevorderde doe-het-zelver kan het onder een goede begeleiding echter wel een mooie en haalbare uitdaging zijn. Met onze specifieke doe-het-zelf formule start uw uw project met de kwaliteitsmaterialen waar ook wij gebruik van maken en krijgt u een gedetailleerde manual ter beschikking. Mochten zich tijdens de installatie problemen voordoen, dan kan een technicus van NATURAL POOLS eventueel ter plaatse komen om u verder te helpen.

Stuur ons gerust een mailtje, zodat wij u kunnen adviseren in verband met de mogelijkheden. 

 

Puur genieten begint hier!